Cakap banyak pun tak guna baik aku bagi korang resepi ikan singgang kalau orang terengganu cakap kejam mata pun dah boleh buat resepi nie sebab senang sangat .
RESEPI IKAN SINGGANG:
- perkara pertama yang mesti ada ialah ikan.ikut korang la nak makan ikan apa bagi aku aku makan ikan tongkol je kalau ikan yang kecik-kecik aku hanya makan kuah je.
- lengkuas
- asam gelugor.
- garam
- cili
- bawang merah dan bawang putih
- aji namoto.ikut korang la nak guna ke tak
- kunyit hidup.klau tak jumpakunyit hidup kunyit serebuk pon boleh.
- air
CARA-CARANYA :
- bersihkan ikan .buang semua perut dan potong ikan itu.
- kemudian korang masuk kan kesemua bahan-bahan tersebut termasuk ikan dan letak atas api yang sederhana lepas tu masukkan garam dengan ajinamoto.
- lepas tu tunggu mendidih .
- selesai.kalau nak sedap lagi korang boleh makan dengan budu .resepi aku nie tak ikut sukatan jadi pandai -pandai korang la nak buat berapa banyak pon
0 orang memekak:
Post a Comment